ÜNİVERSİTELİ KIZLAR MİNYATÜR SERGİSİNE HAZIRLANIYORLAR
Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi Müdürlüğü ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Erdemli Kız Yurt Müdürlüğü işbirliğinde Erdemli'de yurtta kalan kız öğrencilere Minyatür kursu açıldı. Usta öğreticiliğini Saniye Gültekin'in yaptığı kursu ziyaret eden Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi ve ASO Müdürü Ömer OKUR ve Müdür Yardımcısı Serkan ZÜYLİ yapılan çalışmaları çok beğendiler.
Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi ve ASO Müdürü Ömer OKUR , düzenledikleri birçok kurs ile geleneksel el sanatlarını yaşattıklarını ve ilk kez Erdemli KYK Kız Yurdunda minyatür kursunu açtık. Üniversiteli kızlarımız vasıtası ile Minyatür sanatımız Erdemlide hayat bulacağı için çok mutluyum. Türk-İslam sanatı olan Minyatür, çok ince işlenmiş, küçük boyutlu resimlerle yapılan sanattır. Minyatür, kitapları resimlemek amacıyla yapıldığından boyutları küçük tutulmuştur. 8. ve 9. yüzyıla ait olan ve günümüze gelmiş Türk resim sanatının örnekleri arasında minyatürler de bulunuyor. Türklerin eski yurtları Orta Asya'da, Türkistan'da yaşadıkları döneme ait olduğu düşünülen minyatür örnekleri hala Topkapı Sarayı arşivlerinde bulunuyor. İslam'ın sanat anlayışının kendisinde vücut bulduğu önemli sanat dallarından biri olan minyatür, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde zirve örneklerine ulaşmıştır.Kâğıt, parşömen, fildişi gibi nesnelerin üzerine bir nakkaşın ustalığıyla yeteneğinizi ve tasarımlarınızı işlemek istiyorsanız sizleri de minyatür kursumuza bekliyoruz. Kursun açılmasında desteklerini esirgemeyen başta Yurt Müdürümüz Serpil Hanım başta olmak üzere tüm yurt personeline , Usta öğreticimiz Saniye Gültekin ve kursiyerlerimize çok teşekkür ediyorum dedi.
Kurs Usta
öğreticisi Saniye Gültekin de , Minyatür
, kendine özgü bir kitap resim sanatı tekniğini ifade eder. Nakkaşlar dinsel
konulardan, yöneticilerin yaşam biçimlerine, şehir tasvirlerinden, önemli
olaylara kadar bir çok konuyu işlemişlerdir. Osmanlı minyatürlerinin çoğunda
günlük yaşam anlatılır; padişahın seferleri, gezilen şehirler, şehzadelerin
sünnet düğünleri, av partileri resmedilmiştir. Peygamberler tarihi ve dini
konular daha az işlenmiştir. Minyatürlü yazmalar, nadir ve çok ince el işçiliği
olması, altın gibi değerli malzeme kullanımı, saray nakışhanesindekollektif bir
çalışma ile gerçekleşmesi bakımından değerli bir sanat olmuştur.Levnî,Türk minyatür sanatında bir dönüm noktasıdır. Levnî, geleneksel anlayışın
dışına çıktı ve kendine özgü bir biçim geliştirdi. 19. yüzyıl başlarında
yenileşme hareketleriyle birlikte minyatürde de batı resim sanatının etkileri
görüldü. Minyatür yavaş yavaş yerini bildiğimiz anlamda çağdaş resme bırakmaya
başladı. Ama batıda olduğu gibi ülkemizde de geleneksel bir sanat olarak
varlığını sürdürmektedir.
Erdemli KYK Kız Yurdu Müdürü Serpil Durmaz Yoğurtoğluda ;yurtta kalan kız öğrencilerimizin zamanlarını daha iyi değerlendirmeleri amacı ile Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi Müdürlüğü ile iş birliği yaparak Minyatür , İş Sağlığı ve Güvenliği ,iletişim, diksiyon, İngilizce ,çeşitli Spor kursları açtık. Bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ömer OKUR ve Müdür Yardımcısı Serkan ZÜYLİ' ye çok teşekkür ederim. Fırsat buldukça minyatür kursuna katıldığını ve kursu çok sevdiğini şimdiden sergi hazırlıklarına başladıklarını güzel ürünler yapıldığını ve serginin çok ilgi çekeceğini söyledi.