SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Erdemli Toplum Sağlığı Merkezi Tütün Kontrol Birimi 9 Şubat Dünya Siğara Bırakma Günü nedeni ile Erdemlinin değişik noktalarında ''Sigarayı bırakma'' etkinliği düzenledi.
Etkinlikte sigaranın bırakılması ve sigaranın insan sağlığına etkisi üzerine Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Recep Dölek bilgi verdi.
Dölek, açıklamasında sigaranın insan sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birinin sigara olduğunu söyledi.İlçemizde Tütün Denetimi Toplum Sağlığı Başkanlığı, Erdemli Belediyesi ve Kolluk kuvvetlerince ekipler halinde kapalı alanlarda sigara içilmesini önleme, eğitim ve denetim amaçlı çalışmalar 7 gün 24 saat olarak yürütülmektedir diyen Dölek, bu kapsamda 2015 yılı içerisinde tütün denetim ekipleri tarafından planlı ve ihbara esas olmak üzere toplam 4 bin 105 denetim gerçekleştirilirken, bu denetimler esnasında kişi ve işletmelere 72 bin 615 TL tutarında cezai işlem uygulanmıştır. Denetimler tablet PC ile Elektronik ortamda yapılmaktadır'' dedi.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımının aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlık olduğuna dikkat çeken Doktor Dölek, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacı ile etkinliğin düzenlediğini kaydetti.
Sigara kullanımının kişi ve toplum sağlığı açısından oluşturduğu etki ve tehditler dışında bir diğer olumsuz etkisi ise kişi ve ülke bütçesine verdiği zarardır. Başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatını kesintiye uğratmasına bağlı oluşan işgücü ve üretim kaybı olmak üzere farklı boyutları ile birlikte değerlendirildiğinde zararın çok daha fazla olduğu görülmektedir. Ülkemizde tütün ve tütün mamulleri ile mücadelede 'Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'la kamusal alanlarda tütün ve tütün ürünü kullanımı önlenmiştir. Kanunun "Özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmeyeceğini" ifade eden hükmünün 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girmesiyle özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği alanlara dahil olmuştur."
İlçemizde Tütün Denetimi Toplum Sağlığı Başkanlığı, Erdemli Belediyesi ve Kolluk kuvvetlerince ekipler halinde kapalı alanlarda sigara içilmesini önleme, eğitim ve denetim amaçlı çalışmalar 7 gün 24 saat olarak yürütülmektedir. Bu kapsamda 2015 yılı içerisinde tütün denetim ekipleri tarafından planlı ve ihbara esas olmak üzere toplam 4105 denetim gerçekleştirilmiş, bu denetimler esnasında kişi ve işletmelere 72615 bin TL tutarında cezai işlem uygulanmıştır.Denetimler tablet PC ile Elektronik ortamda yapılmaktadır.
Dölek, ''İlçemizde Devlet Hastanesi bünyesinde sadece sigara bağımlılığının tedavisine yönelik olarak hizmet vermekte olan Sigara Bırakma Polikliniği bulunmaktadır. Bu poliklinikte sigarayı bırakmak isteyen kişilere danışmanlık ve tedavi hizmeti verilmektedir. Sigara bağımlılığının tedavisi, önlenmesi ve tütün kontrolünün acil ve öncelikli bir konu olduğu unutulmamalıdır'' şeklinde konuştu.