GÜNDEM Haber Girişi : 07 Şubat 2015 09:49

MEÜ Rektörü Çamsarı'dan Alata Araştırma'ya ziyaret

MEÜ Rektörü Çamsarı'dan Alata Araştırma'ya ziyaret
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Erol Yaşar, Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu ile birlikte Erdemli'de bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırm

MEÜ Rektörü Çamsarı'dan Alata Araştırma'ya ziyaret

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Erol Yaşar, Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu ile birlikte Erdemli'de bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nu ziyaret ederek kurum müdürü Dr. Davut Keleş'ten bilgi aldı.

Mersin Üniversitesi yönetimi olarak Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'yla işbirliğine önem verdiklerini belirten Çamsarı, bundan böyle iki kurumun birlikte neler yapabileceği konusunda fikir alış verişi yapılması gerektiğini söyledi.

Çamsarı, "Alata tesisi içinde yüksek lisans ve doktora eğitimi verecek yerler oluşturulabilir. Gıda mühendisliği, biyoloji, kimya bölümleri ve meslek yüksekokullarının ilgili bölümleriyle pek çok ortak çalışma yürütülebilir" dedi.

Tarım Bakanlığı'nın Alata'ta oluşturacağı Gıda-Tarım Teknoparkı projesinde  Mersin Üniversitesi'nin de yer alması gerektiğini belirten  Rektör  Çamsarı, bu projenin gerçekleşmesiyle birlikte Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nun eğitim amaçlı olarak kullanımının söz konusu olabileceğini söyledi.

İşbirliği yapılabilecek çok fazla ortak alan olduğuna dikkat çeken Çamsarı, ortak olmayan alanlarda da eğitim desteği sağlayabileceklerini sözlerine ekledi. 

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nu tanıtan bir sunum gerçekleştiren kurum müdürü Dr. Davut Keleş, yılda 350'nin üzerinde proje geliştirdiklerini belirterek, Mersin Üniversitesi ile birçok konuda ortak hareket edebileceklerini söyledi.

Üniversitenin sağlayacağı her türlü destek ve işbirliğinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan  Keleş, uygun işbirlikleriyle kalkınmanın doğru orantılı olduğunu belirterek  iyi bir  sinerji oluşması için gerekli altyapıyı oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. 

Tarım sektörünün dünyada, ülkemizde ve bölgemizde stratejik öneme sahip bir alan olduğunu ifade eden Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz ise ülkemizin yaş meyve sebze ihracatının Mersin'den koordine edildiğini dile getirdi.

Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nu  ile birlikte yürüttükleri projelerle ilgili bilgiler veren Kaçmaz, bundan sonra benzer projeleri Mersin Üniversitesi ve araştırma kuruluşlarıyla birlikte sürdürme arzusunda olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefinin bulunduğunu dile getiren Kaçmaz, hedef içerisinde yaş meyve sebzenin 10 milyar dolar ihracat hedefinin bulunduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

''Tabii ki yaş meyve  ve sebzenin alt gurubu olan narenciyenin de 3,5 milyar dolar hedefi var. Bu hedefe ulaşma doğrultusunda çalışmalarımızı kesintisiz yürütüyoruz. Bundan böyle de inancımız şudur ki üniversitemiz ile ortak çalışmalar yürütmektir. Üniversite ile Alata Araştırmanın ortak çalışmalarını görmek istiyoruz.''

Mersin Tivaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu da  Gıda-Tarım Teknoparkı projesinin önemine  değindi. 2009'da başlayan bu projenin tamamlanması halinde Türkiye'nin İlk tarım-gıda teknoparkına sahip olunacağını dile getiren Hekimoğlu, projeyle birlikte Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nun Türkiye'nin ilk uluslararası araştırma enstitüsü statüsüne kavuşacağını kaydetti.


Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.