Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürü Ömer OKUR, Müdürlüğümüzce Erdemlimizin her yerinde çok çeşitli kurslar açtık. Beşikten Mezara kadar eğitim ilkesine göre hareket ederek, sosyal hayatı güçlendirme , aile ve ülke ekonomisine katkının yanı sıra iyi insan, iyi vatandaş ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Bu amacımız doğrultusunda Erdemlimizin merkez ,belde ve köylerindeki vatandaşlarımızdan gelen taleplere göre herkese hiçbir yaş sınırlaması olmaksızın;mesleki, teknik, sosyal , kültürel ve okuma yazma kursları açarak bilgi ve beceriler kazanma imkanı sağlıyoruz. Halk Eğitimi Merkezi olarak ev hanımlarının katıldıkları Takı Tasarım kursu açtık. Ev hanımlarının boş zamanlarını değerlendirmeleri, üretken olmalarını kendi takılarını kendinin yapmalarını ve ürünlerini satarak ev bütçesine katkıda bulunmalarını sağladığımız için çok mutluyum. Erdemlimiz , turizm , ticaret ve tarımın birlikte geliştiği nüfusu hızla artan bir ilçemiz. Takılar eski çağlardan beri salonlardan , mezarlara kadar farklı taşların keşfedilmesiyle günümüze kadar değerini kaybetmeden gelmiştir.Şu günlerde takı ,insanlar için vazgeçilmez bir hal almıştır. Aksesuar tamamlayıcı olan takılar da ayakkabıdan tokaya ,küpeden kolyesine kadar hepsinin bir uyum içinde olmasına özen gösterilir. Doğal taşlar çok önemlidir. Doğada bilinen 2000 adet mineral vardır. Elmas ,yakut ,zümrüt ,safir ,topaz , oniks ,turkuaz ,agat bunlardan bazılardır. Ülkemizde Erzurum'da oltu taşı, Eskişehir'de lületaşı gibi taşlar vardır ve bu taşlar yurt dışına ihracat edilmektedir. Çoğu insan doğadaki bu taşların insanlar üzerinde etkisi olduğuna inanırlar.Mutluluk , baş ağrısı ,nazar ,uzun ömür ,sağlık v.b. iyi geldiği kabul edilir.Ayrıca taşlarla burçlar arasında bir bağ olduğuna inanılır.Bazı taşların bazı burçlara uğur getirdiği söylenir. Halk Eğitimi Merkezi sizlere çeşitli takılar yapmayı sunuyor.İster birer uğraş ,ister evinize maddi katkı isterseniz kendi takılarınızı bu sayede yapabilirsiniz dedi.
Kurs Öğretmeni Sare YÜKSEL , kursumuzda kolye, küpe, yüzük,anahtarlık ve ev aksesuarları üzerine hem teorik hem de pratik bilgiler verilecektir. Takıya merak her insanda farklıdır. Kimisi şatafatlı gösterişli takılar severken ,kimisi sade takıları daha çok sever ve yakıştırır.İşte bu güzelliklere gösterilen ilgi ve özen sonucu farklı ve yeni aksesuar tasarımı içine girilmiştir. Takı tasarımında; ana başlık çizgidir. Çizgilerin doğru kullanılması halinde tasarım ve ortaya çıkacak desen de doğru ve güzel olacaktır.Resmi çizilecek objeye geometrik form kazandırılarak çizilmelidir.Objeye ışık - gölge , açık -koyu tekniğiyle güzellik katmak gereklidir.Çizimden sonra ise modele uygun renk seçimi yapmaktır.Güneşli günlerde renklerin daha parlak ve canlı kapalı havalarda ise renklerin gölgeli ve solgun olması renklerin tamamen ışık etkisiyle oluştuğunun kanıtıdır.Renkler insan üzerindeki ruhsal etkisine göre ikiye ayrılır.Bunlar ,sıcak Renkler: Kırmızı, Turuncu, Sarı ve soğuk Renkler: Yeşil, Mavi, Mordur. Boncuk , eskiden beri kadınların bir uğraş olarak gerçekleştirdiği objedir. Boncukta çoğu renk mevcuttur. Renkli renkli takılar farklı çeşitli bir çok takı yapılmıştır.Çok emek isteyen bu iş yıllarca daha güzel görünmek adına kullanılmıştır. Milattan Önce 4000 yıllarında sabun taşından yapılan ilk mısır boncukları cama yakın bir sırla kaplanıyordu. Orta Çağdan bu günlere çok fazla değişime maruz kalmıştır takılar. Eşarp ucuna boncuk oyası , kolye ,bilezik ,künye ,toka ,taç ,gelinliğe ,abiyeye ve hatta ayakkabılara kadar girmiştir dedi
Kursiyeler ise kursa değil de adeta terapi merkezine geliyormuş gibi rahatlıyoruz. Şimdiden ürettiklerimizi satmaya başladık. Yetkililerden bize ürünlerimizi satacağımız pazar bulmalarını istiyoruz. Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz Ömer OKUR'a ve Kurs öğretmenimize çok teşekkür ederiz dediler.
Kursiyerlere belgeleri Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürü Ömer OKUR, müdür yardımcısı Serkan ZÜYLİ , Arpaçbahşiş Aile Sağlığı Merkezi. Dokoru Berat YOĞUN ve kurs usta öğreticisi Sare YÜKSEL tarafından verildi.