BU BAL BAŞKA BAL
TOROSLARDA BAL HASADI BAŞLADI
Toroslara kaliteli bal üretimi için çıkan ve arıları bin bir çiçekle buluşturan arıcılar, bal sağımına başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Davut Keleş, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı 2 bin 300 rakımlı Musa Bozuldu Yaylası'nda Enstitü bünyesindeki arıcılık ve arı ile ilgili AR-GE araştırma faaliyetlerini inceleyerek gazetecilere arıcılık ve bal hasadı hakkında bilgi verdi.
Torosların zirvesine AR-GE çalışması yapmak amacıyla 250 arı kovanı çıkardıklarını belirten Keleş, üretim ve denemeler esnasında oluşan tecrübeyi arıcılık faaliyeti yapan kurum, kuruluş ve arıcılarla paylaşarak bilgi sahibi olmalarının sağlandığını söyledi.
Ana arı ve arı yetiştiriciliği konusunda bakanlığın talimatları doğrultusunda arı yetiştiricilerine eğitimler verdiklerini de ifade eden Keleş, bu eğitim de kaliteli bal üretimi açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti. Hem arıcılık yapmaya hem de AR-GE çalışması için enstitünün bulunduğu alanın ekolojik açıdan çok müsait olduğunu kaydeden Keleş şunları söyledi:
Kışın arıları sahilde kışlatırken yaz aylarında ise yaklaşık bir saatlik mesafede 2 bin 300 rakıma çıkabiliyorsunuz. Bu da hem gezginci arıcılık hem de kır balı üretimi için önemli bir avantaj. Tüm bu çalışmaları kendi ekibimiz bizatihi uygulamayı yaptıklarından arıcılara daha sağlıklı bilgi aktarımı yapmada ciddi bilgi sahibi oluyoruz. Buda direk uygulamaya yönelik arıcılara bilgi aktarmada ciddi fark oluşturmaktadır. Enstitümüz arıcılık bölümündeki arkadaşlarımıza özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ümit ediyoruz ki burada yapılan çalışmalar Türk arıcılığına faydalı olur. Burada yapacağımız en ufak iyileştirme bizim için çok önemlidir. Yeni sezonda tüm arıcılarımızın bol ürün elde etmelerini diliyoruz."
Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Arıcılık Bölümü Başkanı Ziraat Mühendisi Hamza Başaran da bal sağımına başladıklarını söyledi. Enstitü olarak biz bir yıl boyunca verdiğimiz emeklerin karşılığını bal sağımını gerçekleştirince alıyoruz. Peteklerden bal sağmaya başladığımızda tüm yılın yorgunluğunu hem unutuyor hem de tatlı bir huzurunu yaşıyoruz. Bal sağımını gerçekleştirdiğimiz yer 2 bin 300 rakımında çiçek florasının bol olduğu yer. Bu nedenle de kır balı yani çiçek balını üretmeye çalışıyoruz ve iyi bir hasat elde ettik" dedi.
Başaran, Bu yıl bal üretimini yaparken oluşan tecrübelerimizi de arıcılar ile paylaşarak kaliteli bal üretmeleri için bilgi seviyelerinin artmasına katkı sunacağız dedi.